Forskellen mellem grafisk billedkunst og grafisk design

Den fine linje, der adskiller grafisk billedkunst og grafisk design, er blevet debatteret i meget lang tid. Mens både kunstnere og designere komponerer grafik og har et delt værktøjssæt og viden, er der faktisk forskel mellem de to kunstformer. Det kan dog være vanskeligt at præcisere, hvad forskellen er.

Mange designere betragter sig selv som kunstnere, men kun få kunstnere klassificerede sig selv som designere. Så hvordan kan man skelne?

I begyndelsen…
En af ​​de klareste forskelle mellem kunst og design findes i de første gnister af kreativitet. Generelt kommer kunst og design fra meget forskellige udgangspunkter.

Designarbejde stammer normalt fra behovet eller ønsket om at kommunikere en allerede eksisterende meddelelse. For eksempel et logo eller en opfordring til handling. Et kunstværk er derimod et udtryk for en helt ny idé. Det er processen med at puste liv ind i noget privat og personligt for at skabe et følelsesmæssigt bånd mellem kunstneren og dennes publikum.

Inspiration v. Motivation
En anden måde at se på dette kunne være selve hensigten. Hvis designerens mål er at kommunikere en allerede eksisterende meddelelse, kan man sige at de arbejder med den primære intention om at motivere handling i deres publikum.

En kunstner vil normalt sigte mod at inspirere en følelse. Denne følelse kan derefter føre til handling, ligesom en designer kan fortsætte med at generere følelsesmæssige reaktioner fra deres publikum.

Forstås eller tolkes?
Mens de fleste designere sigter mod, at deres arbejde bliver øjeblikkeligt og tydeligt forstået af deres publikum, vil en kunstner arbejde for en mindre åbenbar forståelse og plads til fortolkning. Da kunsten kan fortolkes meget forskelligt af seeren, har den sjældent kun en betydning.

Det hele afhænger af erfaringerne og meningerne fra den person, der ser på det. Hvis et design fortolkes på en anden måde end det designeren havde til hensigt, kan man sige at designeren er mislykkedes i det, han ville opnå, det samme kan ikke siges om et stykke grafisk billedkunst, kreeret af en kunstner.

Køb grafisk billedkunst i København og pynt dit hjem.